Sunday, 11 September 2011

Kalau kita tak pernah dijajah, buat apa sambut merdekaZainal Kling kata, Tanak Melayu tak pernah dijajah.. tetapi tiap tahun kita dok sambut Merdeka. Kalau dah tak dijajah, maka 54 tahun lepas, Umno dok sambut Merdeka perhabis duit rakyat pasal apa?

Mungkin Prof Datuk Dr ini terlebih nak mengampu jadi terlatah. Kalau iyapun nak ampu Umno, biarlah berpada sepadan dan “Kalau kita tak pernah dijajah, buat apa sambut merdeka?” tanya Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Zainal Kling ni bukanlah pakar sejarawan, dia bukan dalam bidang sejarah.. tak pernah mengajar sejarahpun di UM dulu sehinggalah berenti. Dia kata Tanah melayu dinaungi je.. yang Malaysia dok dalam negara Komanwel pasal apa pulak.

Keluarlah dari Komanwel?

Jadi apa maksud 31 Ogos 1957... ia bukanlah tarikh merdeka. Jadi Zainal Kling nak bagitahu rakyat takda tarikh merdeka.

Zainal Kling berhujah berkata “fakta sejarah menunjukkan Tanah Melayu tidak pernah terjajah (oleh British). Ini mesti dibaiki dari sekarang oleh semua pihak sama ada pelajar, guru, ahli politik atau pentafsir politik."

Beliau turut mendakwa adalah kesalahan yang amat besar jika rakyat menyebut negara kita terjajah selama 400 tahun kerana menurutnya sejak Perjanjian Pangkor ditandatangani pada tahun 1874, tidak pernah tercatat dalam perjanjian itu bahawa negeri akan dijajah, sebaliknya hanya dilindungi atau dinaungi.

Alahai mudahnya terperangkap dan cuba mengelirukan pemikiran rakyat kononnya dinaungi dan dilindungi. Setahu kita hanya Thailand tak dijajah. Memanglah itu bahasa Inggeris nak konkongi dan nak jajah Tanah Melayu. dalam erti kata lain takkan si Inggeris tu nak kata, akan jajah.

Itulah kelemahan Melayu dulukala, mudah percaya dengan terma yang bersalut penipuan. Orang Melayu itu memang mudah ditipu jika disantuni. Inggeris sudah memperlajarinya. Jadi Zainal Kling juga mungkin termasuk dalam pemudah cara ke arah itu.

Tuan Ibrahim berkata: “Rakyat semakin ‘fening’ di bawah pemerintahan Umno. Sebenarnya ini menandakan bahawa pemikiran rakyat masih terjajah.

Bekas Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin turut menyindir hujahan Zainal Kling itu dengan menyifatkannya satu kesalahan besar..kerana ia bererti selama ini ramai yang tertipu..seruan menghalau penjajah, bebas dari penjajah, merdeka dari penjajahan itu semua itu tidak benar.. satu kesalahan besar.

Apakah hanya kerana tidak ada catatan itu, maka ia bererti tidak dijajah oleh British. Habis kenapa Inggeris membunuh ramai pahlawan Melayu, seperti Tok Janggut, Tok Sago dan Datuk Maharajalela

0 comments:

Post a Comment