Thursday, 25 February 2010

LAPORAN: Usrah DUN Seb Jaya Menganjurkan Pesta Ikan Bakar

Assalamualaikum kengkawan..
Apa habaq semua?
Ni nak ceghita sikit..
Last week pada 20/02/10, Sabtu, kami ahli usrah DUN Seberang Jaya telah berjaya mengadakan satu majlis Pesta Ikan Bakar..Alhamdulillah selain daripada 7 orang ahli usrah mingguan kami, ada seramai lebih kurang 20 orang lagi menyertai program santai kami di Pantai Bersih, Butterworth, P.Pinang.
Program dimulakan dengan gotong royong selepas zohor di Masjid Batu,Permatang Pauh. Kat situ kami siang ikan, 'marinate' ikan, buat ayaq asam utk cicah dan pelbagai persiapan.

Pastu kan, selepas solat Asar, kami mula bertolak ke Pantai Bersih dan memulakan proses 'pembakaran' ikan beramai-ramai... Kesian ikan2 tersebut kami bakar..
Sambil-sambil bakar tu, masuk waktu Maghrib. Kami bentang tarpal atas pantai, azan dan solat berjemaah. Kami teruskan jugak dengan 'acara' wajib tersebut,walaupun suasana tersebut kurang sesuai kerana orang ramai macam tak heran dengan waktu maghrib yang telah masuk. Ada yang masih mandi, bergelak ketawa, makan-makan, sembang2..ermm..mungkin solat dirumah nanti kott..

Anyway, selepas Maghrib, ade la sedikit pengisian rohani oleh penceramah jemputan. Tajuk? Khusus untuk orang muda. Selepas kuliah..apa lagi, kami pon ngap laa.. macam-macam juadah ada, ikan siakap bakar, ikan tilapia bakar, daging bakar, nasi putih, cicah ayaq asam..Fuhh..terangkatt!!!
Selepas mengenyangkan perut, kami Isyak berjemaah dan bersurai...


InsyaAllah jumpa di Usrah mingguan kita hari Rabu depan ye..dimasa dan waktu yg sama mcm biasse... see ya!..Babai!... Wassalaamu 'alaikum.


Gotong royong di Masjid Batu selepas Zohor

Ikan sedang di siang oleh 'pakar ikan'

Kerja membakar dimulakan


Hey..cekak pinggang nampak?
Yang sorang tu menjeling-jeling pulak

Santai....


Kipas bang..kipas!!Pabila masuk waktu Maghrib, azan dikumandangkan sebagai puji-pujian kepada Ilahi


Selepas Maghrib, sebelum 'pengisian' perut, kami menjalankan aktiviti pengisian rohani dulu


Subahanallah.. tazkirah ditepi pantai..


Sedang mengadap santapan..eik..jgn lupa baca doa makan yaa..

Waaahhh...Alhamdulillah, menu yang mantap dari chef

Yang solat sunat sunat tu, sempat le penulis ambil foto..Foto solat berjemaah takdak sebab penulis sendiri sedang solat berjemaah tadi
Haa...dah kenyang tu apa lagi.. mengelepet la tuu..

Ust Shuib yang kekenyangan...burp..

1 comment: